"Včely to ví nejlépe...."

Zevnitř i zvenku ....

05.10.2017 16:30

Tak jsem o víkendu filtroval letošní víčkovici.....  Dělá ji většina včelařů a v podstatě na ní není co pokazit, jako např. u medoviny. Když při medobraní „vykapete“ poslední med, tak víčka a ostatní voskovou drť se zbytky medu dáte vylouhovat do alkoholu. Používá se slivovice, vodka, kalvados, režná, pil jsem i takto vylepšenou whisky, zkrátka fantazii se meze nekladou (sto lidí má sto různých chutí). Nechat odležet, občas protřepat, nic víc není potřeba. Do alkoholu se uvolní i propolis a ostatní cenné látky. Vzniklý produkt po scezení, nazývaný včelaři ve vzácné shodě „víčkovice“, je nápojem, který se hodně popíjí zejména za chladnějších podzimních měsíců….. A samozřejmě má včelař následně připraveno použití i pro odkapaná, vylouhovaná víčka, která jsou z čistého včelího vosku. Tento vosk je opravdu prvotřídní kvality, nádherné barvy i vůně a je škoda jej rozpustit do svíček.... 

Pro všechny příznivce doma vyráběné přírodní kosmetiky tady máme jeden převzatý, vyzkoušený recept s využitím včelího vosku a medu..….

BALZÁM NA RTY
Ingredience pro základní množství (pro větší použijte jeho násobky):
5g medu , 5 g včelího vosku, 25 ml mandlového oleje, 1 ml vitamínu E, 2 kapky pomerančového esenciálního oleje (čistá pomerančová silice)

V malé nejlépe nerezové nádobce, vložené do vodní lázně, rozpustíme postupně olej, vosk a med tak, aby byly tekuté. Pak nádobu vyndáme z vodní lázně a ihned přidáme vitamín E, pomerančovou silici a zlehka dlouho promícháváme. Pak rozpuštěnou směs nalijeme do vhodných malých čistých nádobek….. Bez dalšího míchání necháme pozvolna vychladnout a ztuhnout. Doba trvanlivosti je minimálně 6 měsíců, při uskladnění v lednici bez problémů 1 rok a více.

Včelí produkty a jejich prospěšnost jsou notoricky známé, tak jen ve zkratce připomene vlastnosti ostatních ingrediencí.
- mandlový olej změkčuje pokožku a pleť, lehce se nanáší a zanechá kůži hladkou a měkkou. Je ideální do domácích přírodních přípravků na suchou, velmi suchou a jemnou pleť, na jizvy a strie. Dá se využít rovněž na suché a poškozené vlasy např. po barvení nebo trvalé
- vitamín E nemusí být součástí této receptury, ale je rozpustný v tucích, prodlužuje životnost oleje, a je velmi důležitým antioxidantem…. 
- pomerančový esenciální olej zklidňuje mysl, navozuje pocit dobré nálady, radosti a optimismu. Jeho použití v domácí kosmetice vás bude ovlivňovat svými účinky a budete v dobré náladě. Navíc má čisticí účinky, tonizuje pleť a působí proti nespavosti. Je rovněž výbornou a často používanou přísadou do masážních olejů. Pozor! Některé přírodní látky v esenciálních olejích však mohou způsobovat u citlivých jedinců alergie. Proto je lépe si 48 hod před použitím provést test citlivosti na pokožce lokte. Silici lze klidně použít i jinou podle osobních preferencí každého „výrobce“.

Protože se jedná o ochranný balzám na rty, může se jeho používání časově trefit do období konzumace víčkovice, v době sychravého podzimu a zimy a takový přísun produktů ze „včelí lékárny“ se musí líbit každému organizmu. Hlavně ta víčkovice…  

 

Zpět

Vyhledávání

vcelarstvitasovice© 2015 Všechna práva vyhrazena.