"Včely to ví nejlépe...."

Med a lidský organizmus

03.11.2015 09:58

Často se mne lidé ptají na co je vlastně med dobrý. Nejsem lékař ani výživový poradce, tak jsem musel odpovědi hledat z různých zdrojů. Kromě toho, že med většině z nás prostě chutná jsem zjistil ještě následující:

  • med je lehce stravitelný, čistě přírodní doplněk stravy pro děti, sportovce, rekonvalescenty apod.
  • je ideálním prvkem přírodního léčebného a výživového charakteru
  • zásadním způsobem zvyšuje přirozenou obranyschopnost organismu
  • med zpomaluje projevy stárnutí
  • med je ideálním přírodním podpůrným léčivem při zánětech horních cest dýchacích
  • med nás zásadním způsobem chrání před následky každodenního stresu
  • med je osvědčeným prostředkem při nespavosti
  • med je výborný přírodní pomocník při zánětech jater
  • vysoký obsah hořčíku v medu chrání naše cévy, snižuje srážlivost krve
  • pravidelné užívání medu prodlužuje průměrnou délku života
  • složení medu je přímo určeno pro rychlé doplnění energie vyčerpanému organismu
  • med je velice silným bojovníkem proti tvrdnutí cév (arterioskleroze)
  • med je možná jediná přírodní potravina, která po požití ihned přechází rovnou do krve
  • med umí za určitých podmínek svou přítomností zničit i tzv. klobásový jed (clostridum botulinum)
  • pomáhá proti pylovým alergiím (především květové medy smíchané s 1 % pylu)

Našlo by se určitě ještě mnohem víc "kladných referencí" a důvodů proč med konzumovat. Inu med je zkrátka vhodný vždy a všude. Proto mějte na paměti, že sklenicí medu prospějete zdraví vašich blízkých více než předraženou bonboniérou.....;-)

Často se mne totiž dospělí zákazníci ptají: “Nemůžou se dětem zkazit po medu zuby?“  S klidným svědomím mohu říci, že ne. Zuby se kazí pokud děti (a nejen ony) baští klasický rafinovaný cukr - sacharózu. V tomto cukru nejsou obsaženy tělu prospěšné látky (Mg, Ca, Se aj.) No a protože tyto látky jsou potřebné také pro štěpení cukrů pak jsou logicky odebírány z nejbližšího okolí tedy ze zubů (zubní skloviny). Tak dochází k zeslabování skloviny a následně ke snadnému vzniku zubního kazu. Je opravdu potvrzeno, že konzumace klasických sladkostí má často fatální vliv na kvalitu zubů. Med je však tvořen převážně glukozou a fruktozou a obsahuje i látky potřebné pro štěpení sacharozy. Navíc díky obsahu protizánětlivých látek zuby naopak chrání……. 

Zpět

Vyhledávání

Fotografie použita dle Creative Commons nahid-v  vcelarstvitasovice© 2015 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode